Wat is steigerhout?
Steigerhout oftewel vurenhout, is een zachte houtsoort afkomstig van loofbomen. Het heeft geen harde scherpe splinters zoals hardhout. Vurenhout is van nature bleek tot witachtig geel gekleurd hout. Na langdurige blootstelling aan licht verkleurd het hout grijs-geelbruin. Vuren is harshoudend, maar de opvallende harsgeur zoals die bij grenen voorkomt, ontbreekt. In vurenhout komen zogenaamde harszakken voor, ruimtes in het hout gevuld met hars, dat na openzagen eruit kan lopen. Een pas gemaakt steigerhouten meubel kan dus kleine harsplekken hebben. Dit natuurlijke proces (ontstaan door het zagen van de plank) zal in verloop van tijd stoppen en indrogen, de hars is dan met een mesje te verwijderen.
Steigerhout is ‘dosse’ gezaagd. Dosse wil zeggen dat het hout evenwijdig aan de jaarringen gezaagd is. Het hart van de boomstam zit vaak (deels) nog in de plank. Hierdoor zet een plank sneller uit en krimpt een plank sneller. De jaarringen hebben namelijk een grotere spanningsboog. In dikte van de plank gebeurd vrij weinig, de werking zit in de breedte van de plank.
Wanneer je voor een steigerhouten meubel kiest, kies je ook voor een meubel dat wat robuuster mag zijn. Een meubel dat door de werking van de jaarringen (kleine) kieren tussen de planken kan krijgen. Ook kunnen er kleine scheurtjes ontstaan. Dit is juist de charme van steigerhout.
Onderhoud in de koude maanden
Hout is een natuurproduct dat onder temperatuur en luchtvochtigheid kan krimpen en uitzetten. Hierdoor is kiervormig niet uit te sluiten en bij steigerhout zelfs heel normaal. Doordat wij gebruik maken van uitsluitend gedroogde planken beperken wij dit wel tot een minimum. Het is zeer af te raden om steigerhouten meubelen te plaatsen vlakbij een verwarming, kachel of open haard. Meubelen zoals TV-meubelen of dressoirs met deuren op een vloerverwarming zijn geen probleem als de temperatuur naar de winter toe langzaam wordt opgebouwd. Denk daarbij altijd aan de juiste luchtvochtigheid. Officieel geldt deze informatie voor elk type houten meubel.
Opslag buitenmeubelen
Tijdens de wintermaanden is het aan te raden om de meubels af te dekken ter bescherming tegen regen, sneeuw en ijs.
Het belangrijkste is dat de meubels droog staan, liever niet binnen want dan is het verschil in temperatuur en luchtvochtigheid eigenlijk te groot.
Twijfel je of dit materiaal bij jou en jouw wensen past? Wij denken graag met je mee, neem dan even contact op